vineri, 9 decembrie 2011

„Nu îmi închipui cum i-aş fi putut scrie ode lui Ceauşescu!”

http://www.studentpress.ro/ro/2/4/192/%E2%80%9ENu-%C3%AEmi-%C3%AEnchipui-cum-i-a%C5%9F-fi-putut-scrie-ode-lui-Ceau%C5%9Fescu!%E2%80%9D.htm
Interviu cu marele regizor roman Timotei Ursu
Venit de la New York, marele regizor român, Timotei Ursu, a fost prezent la Cluj-Napoca, cu ocazia proiecției filmului său de debut, "Decolarea". Lugmetrajul a putut fi vizionat pentru a doua oară, după 40 de ani, în orasul natal al regizorului.Cu ajutorul bunului său prieten, actorul Florin Piersic, pelicula a fost proiectaă la cinematograful care-i poartă numele.
http://www.ubbtv.ro/video?v=IbjhUAPY38vqP
Târguțu' Vintage...HO HO HO! din nou la CLuj-Napoca
Le Fabuleux Magasin de Mirreille a aniversat alături de colecționarii de lucrusoare vechi si de designerii aflați la început, cea de-a XVIII-a ediție a „Târgusorului vintage". Timp de 3 ani, în fiecare sezon, clujenii s-au bucurat de hainele si de accesoriile vintage pe care le-au putut găsi în cadrul diferitelor ediții ale acestui târg.
http://www.ubbtv.ro/video?v=JLLVVr5Gf8x3t
Premiera filmului "Decolarea" la Cluj-Napoca
Venit special de la New York, cunoscutul regizor Timotei Ursu si-a proiectat, pentru a doua oara, după 40 de ani, filmul său de debut „Decolarea" la cinematograful Florin Piersic din Cluj-Napoca.
http://www.ubbtv.ro/video?v=2wAtGaW30bjLQ
Cenzura si libertatea cuvântului pe vremea comunismului
Simpozionul de Jurnalism a găzduit oameni de seamă ai culturii românesti, care au vorbit despre cenzura si libertatea cuvântului.Acestia si-au amintit cu nostalgie de vremurile comuniste si despre ce a însemnat să fii scriitor în acea perioada.
http://www.ubbtv.ro/video?v=8GWhf2X0s7zXu

marți, 24 mai 2011

Putina arta :D


Modalităţi de folosire a culorilor in produse culturale

Culorile reprezintă modul in care lungimile de undă sunt interpretate de creierul uman.

Ȋn produsele culturale, culorile sunt folosite intr-o anumită combinaţie , atât pentru aspect (estetică),cât și pentru a sensibiliza privitorul,culoarea reprezentând o oglindă a personalităţii,ce redă atât tipul de personalitate al fiecărui individ în parte, cât și tipul de temperament.

Culoarea reprezintă un mod de exprimare si de aceea,in diferitele perioade istorice, pictorii au folosit o anumită paletă de culori pentru a-și exprima gândurile, sentimentele, convingerile etc.

De exemplu, în Renaștere(curent apărut in secolele XV-XVI in Italia ce a reprezentat trecerea de la Evul Mediu la o periadă în care se readuce in prim-plan importanţa istoriei și a caracteristicilor umane).

Unul dintre reprezentanţii acestui curent artistic este renumitul pictor Leonardo da Vinci.Acesta realizează una dintre cele mai importante picturi din acea perioadă.Aceasta poartă numele de”Mona Lisa”.
Mona Lisa.jpg
Prin culorile folosite,pictorul a incercat sa reliefeze raportul existent între umbră și lumina, dar și intre claritate și obscuritate.

Sunt folosite culori și nuanţe închise, pe care artistul le îmbină cu tonuri mai deschise pentru a reda o atmosferă de mister și pentru a pune în evidenţă condiţia duală a omului:negrul reprezintă raul,pe când galbenul ne duce cu gandul la viaţă,care ar trebui să fie plina de voiebună și de optimism.

Diferitele nuanţe de negru pun în evidenţă starea de tristeţe, de melancolie pe care artistul dorește să o exprime.

Lumina este una difuza, neclară, care oferă tabloului o nuanţă de mister, chipul Mona Lisei sugerând o cunoștere a necunoscutului.

Negrul se îmbină cu nuanţe de galben, culoare ce redă fericirea, optimismul, viaţa Apare aici un contrast intre viaţă si moarte,ce este pus in relief de această combinatie inedită dintre cele doua culori.

Este reliefată și condiţia duală a omului, nuanţele închise reprezentând răul, moartea, pe cand cele deschise reprezintă viaţa, bucuria de a trăi.

Datorită culorilor folosite se observă trecerea gradată de la lumină la umbră(trecerea de la nuanţe de galben pal la negru).Acest lucru semnifică dorinţele si aspiraţiile omului, care odată cu trecerea timpului se îndeplinesc sau nu.

Ȋn partea din spate a tabloului se observă nuanţe de negru, gri, pamântiu, care redau necunoscutul, incertitudinea, melancolia sau chiar moartea.

Astfel, culorile sunt folosite în diferite nuanţe pentru a reda anumite stări, sentimente,convingeri.

De aceea,artistul incearcă sa imbine nuanţele închise de negru cu cele mai deschise de galben pal, pentru a oferi operei sale o nuanţă de mister și pentru a-l introduce pe privitor in atmosfera necunoscutului.

Prin urmare, se poate observa că folosirea culorilor este foarte importantă în crearea produselor culturale(opere de artă, reclame, publicaţii etc.), imaginea acestora fiind creată chiar de culori si de îmbinarea acestora.

"Si barbatii plang cateodata!"


Construirea  imaginii unei persoane publice în presă

Presa reprezintă totalitatea modalităţilor de comunicare care pot ajunge la un numar foarte mare de indivizi.Ea este o formă de exprimare a libertăţii de gândire, care contribuie la formarea opiniei publice.

Mass media se bazează pe efectele pe care le au imaginile și articolele publicate in diverse reviste și ziare asupra cititorilor.Ȋn mod normal, aceste imagini ar trebui să reflecte, cât mai fidel, realitatea.

De fapt, această realitate este reflectată selectiv şi distorsionat, de lumina reflectorului beneficiind acele evenimente care au o mare vizibilitate, care pot fi transpuse, reconstituite, prefabricate în imagini cu impact. 

Trăim sub imperiul imaginii și constatăm că se pune accent pe ceea ce se poate vedea, pe ceea ce arătăm în afara noastră, pe aspectul exterior, și nu pe cel interior, cum ar fi normal.Se poate observa astfel interesul, de care dau dovadă oamenii, pentru imaginea publică.

Ȋn general, vedetele pun foarte mare preţ pe imagine, pe ceea ce arată publicului, dar presa încearacă să le surprindă în ipostaze inedite, cât mai deșucheate și postează aceste imagini pe primele pagini ale tabloidelor, ale revistelor de scandal. 

De exemplu, Cătălin Botezatu este unul dintre cei mai buni designeri români, printre puţinii de altfel care se pot mândri cu numeroase prezentări de modă susţinute atât în ţară cât și în străinătate.

   
Spre deosebire de alte persoane din showbiz, Cătalin are o imagine bună in presă, facâd excepţie  micile răutăţi care vin din partea anumitor jurnaliști, ce  încearcă să-i păteze imaginea.
Uneori este catalogat ca fiind gay, alteori ca fiind un bărbat afemeiat, sau ca fiind genul de persoana care dacă iubește cu adevărat este capabil să dea tot pentru persoana iubită.Aceste lucruri sunt foarte bine reflectate în imagini, în fotografiile de tip paparazzo de exemplu.


Bianca Dragușanu este femeia pe care Cătălin a iubit-o enorm și căreia i-a demonstrat lucrul acesta  prin diverse modalităţi:i-a construit o imagine, a adus-o în faţa reflectoarelor, i-a facut codouri scumpe, neinteresându-l banii cheltuiţi, i-a oferit totul și cel mai important cadou a fost el însuși, inima lui.

Astefel, “blonda lui Bote”(in prezent roscata) a câștigat atenţia publicului, care credea că ea este aleasa, femeia pe care Cătalin o va duce în faţa altarului.

Ȋntr-un interviu acesta a spus că iși dorește chiar și un copil cu asistenta lui Capatos, însă nu a fost sa fie deoarece, acestia s-au despărţit datorită infidelităţii Biancăi.

Deși domnisoara blonda, roscata sau cum mai vrea ea sa fie dispăruse din peisaj, viaţa merge mai departe, astfel că Bote este surprins de paparazzi în ipostaze incendiare cu alte femei.

Violenta e in floare!


STIRILE VIOLENTE LA TV
Oamenii încearcă sa găsească cât mai multe informaţii despre evenimentele mondene, despre vedete, despre viaţa cotidiană, despre ceea ce se întâmplă în ţară, dar și in străinătate, despre programele TV, despre vreme etc.
Cu cât o informaţie este mai mediatizată și de interes public, cu atât ea devine mai repede știre.
Ştirile pot fi din diverse domenii: social, politic, economic, monden, sportiv, administrativ și depinde de profesionalismul jurnalistului dacă aceastea urmează să facă deliciul cititorilor sau vor trece neobservate.
De obicei, știrile pot apărea în format print(ziar, revista),la TV (în cadrul buletinelor de știri), online sau la radio.
Ştirile prezentate la TV sunt probabil cele mai vizualizate de către telespectatorii de toate varstele, de la copii, până la adulţi și persoane de vârsta a treia.

După cum arată sondajele, cele mai populare buletine de știri sunt cele de pe Pro TV(de la ora 17:00) și cele de pe Antena 1.

Acestea sunt construite într-un mod dramatic, pentru a atrage atenţia publicului, având o structură și un unghi de abordare specific.

De cele mai multe ori, în realizarea acestor știri se urmarește construirea unui fir narativ, a unei acţiuni complexe, ample și complicate, la care participă o serie de personaje, care sunt grupate în doua categorii:personaje pozitive si personaje negative sau eroi și anti-eroi.Se merge de multe ori pe constricţia basmului:apar personaje ce reprezintă binele și personaje ce reprezintă răul, iar în cele din urmă, înving acelea ce reprezintă binele.Totul se bazează pe drama si melodramă, caracteristici ale presei populare.

Mai departe vom încerca sa urmărim construcţia concretă a acestor știri și modul în care ele sunt prezentate publicului.


Ȋn incipitul acestei știri este prezentat titlul, care este unul dramatic(„Sinucidere pe internet”) pentru a atrage atenţia telespectatorilor și a-i determina să nu se miște din faţa televizorului.Mai departe, totul decurge normal, fiind identificate cele doua victime(doi adolescenţi, o fata și un băiat).

Observam apariţia personajelor tipice: baiatul este un adolescent care provine dintr-un mediu defavorizat, fiind luat dintr-un orfelinat de către parinţii săi adoptivi, la vârsta de 7 ani.Până atunci cerșise pe străzile capitalei, încercând să-și câștige existenţa, pe când fata nu era din România.

Aici, se merge pe construcţia unei naraţiuni asemanătoare basmului: o fata bogată, care se îndragostește de un băiat mai sărac, iar neîmplinirea iubirii dintre cei doi îi determină să recurgă la gesturi necugetate: sinuciderea.
Accentul cade pe descrierea celor două personaje(aflăm că erau adepţi ai curentului emo), care sunt victimizate, dar și pe descrierea modului în care cei doi își petreceau timpul liber, vorbind pe internet.Ȋn acest fel, se face referire și la efectul nociv pe care îl are internetul asupra adolescenţilor din zilele noastre.Aceștia preferă comunicarea virtuală și jocurile pe internet, decât să iasă la o plimbare în parc sau la teatru de exemplu.Tânărul prefera mai degrabă sa stea în faţa calculatorului decât să vorbească cu parinţii sau cu vreun prieten, devenise necomunicativ și închis în el, purtând conversaţii destul de rar cu persoanele din jurul său.
Ȋn urma acestei tentative de sinucidere, victima va trebui să consulte un psiholog, care să-l ajute sa treacă cu bine de această perioadă.


Un alt exemplu de știre violentă care este prezentată la TV în cadrul buletinelor de știri este cea de mai sus.
Aceasta prezintă un accident de circulaţie, iar construcţia ei este ceva mai simplă.Se merge pe descrierea locului accidentului și a modului în care s-au desfașurat evenimentele.Apar de asemenea și martori, persoane care au fost de faţă în momentul în care a avut loc nefericitul accident, care s-a soldat cu rănirea gravă a unei femei si moartea soţului acesteia.

Ȋn construcţia acestei știri se observă folosirea anumitor cuvinte cheie, care conduc la dramatizarea evenimentului:accident, spital, a murit, victimă, periculos etc.Aceste cuvinte incită telespectatorul si conferă veridicitate evenimentului.

De asemenea, se insistă pe filmarea locului în care a avut loc nenorocirea, a celor 2 mașini implicate în accident, a lucrurilor personale ale victimelor și pentru ca reprezentarea să fie cât mai veridică sunt interogaţi atât medicii care au fost prezenţi la faţa locului, cât și martorii, care au fost de faţa în momentul în care a avut loc impactul.


Un alt model de știre, care apare în mod frecvent la TV este cea care face referire la divinitate.Ea e prezentată sub forma unui fenomen paranormal, ce vine din partea dumnezeirii.Evenimentul are loc într-o biserică(locul unde se strâng credincioșii pentru a se ruga lui Dumnezeu), iar oamenii prezenţi acolo sunt foarte miraţi de cele întâmplate și consideră că acesta este un semn venit din partea lui Dumnezeu pentru a-i preveni în legătura cu ceva ce urmează să se întâmple.


Ştirile violente sunt cele mai vizualizate de către public.De exemplu, imaginile de mai sus prezintă un tânăr de 15 ani, care a ucis un batrân în vârstă de 67 de ani.Acesta a marturisit anchetatorilor că i-a luat viaţa unui bătrân, pe care l-a lăsat să zacă într-o baltă de sânge în mijlocul curţii.Copilul avea un comportament violent, însă parinţii nu au bagat de seamă acest lucru.Se observă folosirea unui limbaj dramatic , alcatuit din cuvinte care au un impact major asupra publicului:criminal, crima, anchetatori, secure, vătrai(armele crimei), omorât, reţinut etc.Locul în care s-a desfașurat acţiunea este unul familiar, comun, curtea victimei.Sunt filmate obiectele care există în gospodăria bătrânului, dar și casa în care acesta locuia.

Ȋn concluzie, se observă o creștere debordantă a violenţei în rândul oamenilor, iar știrile care prezintă acest fenomen devin din ce in ce mai populare,mai mediatizate, ele fiind difuzate din ce in ce mai des pe posturile de televiziune.

Datorită locurilor comune în care acestea sunt prezentate(spitale, gospodarii, locuinţe ș.a.), unii telespectatori se identifică cu victima sau chiar cu agresorul.

De asemenea, aceste știri au o construcţie specifică, dramatică, observându-se și folosirea unor cuvinte cheie:criminal, victima, agresor, pedeaspă, anchetatori ș.a.

De multe ori se face si reconstituirea crimei, unde se pune accent pe modul în care victima a fost agresată, dar și pe arma cu care agresorul și-a atacat victima.

Ȋn acest fel se prezintă jurnalismul  în România! Se pune accent pe aceste știri violente, care au o mai mare atracţie la public.Cultura populara a dus la o mediatizare mai profundă a acestor subiecte , care au un caracter violent și care pun accent pe anumite acţiuni care implică accidente, bătăi, jigniri sau chiar crime.Oamenii vor să vadă senzaţionalul!

Sport = sanatate


Doua skate-parcuri la Cluj

Municipalitatea clujeană dorește sa achiziţioneze dotari  în vederea amenajării unor skate-parcuri în diferite zone ale orașului.Primele locaţii în care vor ajunge dotarile sunt Parcul Rozelor si Parcul Micro II din Gheorgheni, după cum ne spune vicepreședintele Radu Moisin.Se dorește încurajarea clujenilor pentru a face sport in aer liber, pentru a se menţine in formă si pentru a face mișcare.