marți, 24 mai 2011

Putina arta :D


Modalităţi de folosire a culorilor in produse culturale

Culorile reprezintă modul in care lungimile de undă sunt interpretate de creierul uman.

Ȋn produsele culturale, culorile sunt folosite intr-o anumită combinaţie , atât pentru aspect (estetică),cât și pentru a sensibiliza privitorul,culoarea reprezentând o oglindă a personalităţii,ce redă atât tipul de personalitate al fiecărui individ în parte, cât și tipul de temperament.

Culoarea reprezintă un mod de exprimare si de aceea,in diferitele perioade istorice, pictorii au folosit o anumită paletă de culori pentru a-și exprima gândurile, sentimentele, convingerile etc.

De exemplu, în Renaștere(curent apărut in secolele XV-XVI in Italia ce a reprezentat trecerea de la Evul Mediu la o periadă în care se readuce in prim-plan importanţa istoriei și a caracteristicilor umane).

Unul dintre reprezentanţii acestui curent artistic este renumitul pictor Leonardo da Vinci.Acesta realizează una dintre cele mai importante picturi din acea perioadă.Aceasta poartă numele de”Mona Lisa”.
Mona Lisa.jpg
Prin culorile folosite,pictorul a incercat sa reliefeze raportul existent între umbră și lumina, dar și intre claritate și obscuritate.

Sunt folosite culori și nuanţe închise, pe care artistul le îmbină cu tonuri mai deschise pentru a reda o atmosferă de mister și pentru a pune în evidenţă condiţia duală a omului:negrul reprezintă raul,pe când galbenul ne duce cu gandul la viaţă,care ar trebui să fie plina de voiebună și de optimism.

Diferitele nuanţe de negru pun în evidenţă starea de tristeţe, de melancolie pe care artistul dorește să o exprime.

Lumina este una difuza, neclară, care oferă tabloului o nuanţă de mister, chipul Mona Lisei sugerând o cunoștere a necunoscutului.

Negrul se îmbină cu nuanţe de galben, culoare ce redă fericirea, optimismul, viaţa Apare aici un contrast intre viaţă si moarte,ce este pus in relief de această combinatie inedită dintre cele doua culori.

Este reliefată și condiţia duală a omului, nuanţele închise reprezentând răul, moartea, pe cand cele deschise reprezintă viaţa, bucuria de a trăi.

Datorită culorilor folosite se observă trecerea gradată de la lumină la umbră(trecerea de la nuanţe de galben pal la negru).Acest lucru semnifică dorinţele si aspiraţiile omului, care odată cu trecerea timpului se îndeplinesc sau nu.

Ȋn partea din spate a tabloului se observă nuanţe de negru, gri, pamântiu, care redau necunoscutul, incertitudinea, melancolia sau chiar moartea.

Astfel, culorile sunt folosite în diferite nuanţe pentru a reda anumite stări, sentimente,convingeri.

De aceea,artistul incearcă sa imbine nuanţele închise de negru cu cele mai deschise de galben pal, pentru a oferi operei sale o nuanţă de mister și pentru a-l introduce pe privitor in atmosfera necunoscutului.

Prin urmare, se poate observa că folosirea culorilor este foarte importantă în crearea produselor culturale(opere de artă, reclame, publicaţii etc.), imaginea acestora fiind creată chiar de culori si de îmbinarea acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu