marți, 24 mai 2011

STUDENTII PLEACA IN ALTE TARI!

DE CE AŞ PLECA, LA CE SᾸ MAI RᾸMȂN?

PLECAREA TINERILOR ABSOLVENŢI DIN ROMȂNIA

Ȋn urma unor studii, s-a aflat că majoritatea tinerilor absolvenţi vor să părăsească ţara, în vederea obţinerii unor burse in străinătate.După cum spun ei, celelalte ţări le oferă mai multe posibilităţi decâT Romania.

La târgurile de educţie care au avut loc luna trecută în mai multe orașe din ţară, au fost prezenţi un numar foarte mare de studenţi, care și-au cautat programe de licenţă sau de master în străinătate.Nu este de mirare faptul ca studenţii români vor să plece, având in vedere faptul că în România există aproximativ 53.000 de șomeri cu diplomă.

Studenţii români sunt de părere că terminarea unei facultăţi in străinătate i-ar ajuta mai mult in obţinerea unui loc de muncă mai bine plătit.Roxana spune că ‚”doi, trei ani de studiu la o universitate bună nu are cum să strice”.Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că în fiecare an pleacă din ţară circa cinci mii de tineri, care sunt hotărâţi să meargă să studieze în străinătate.
 
Potrivit Consiliului de la Bologna , unul din cinci studenţi români ar trebui sa studieze în afara României, până în anul 2020.Şi Uniunea Europeană încurajează schimburile de experienţă, fie că e vorba de licenţă, de un program întreg de master sau doar de un semestru absolvit la o facultate străină.

Dar care ar fi posibilităţile pentru tinerii care doresc să obţină o diplomă in străinătate?De exemplu cei care vor să intre in lumea afcerilor sunt nevoiţi sa scoata din buzunar câteva zeci de mii de euro, deoarece programele de buisness sunt cele mai scumpe.Andreea, studentă la Facultatea de știinţe economice și gestiunea afacerilor ne-a mărturisit că și-ar dori foarte mult sa meargă să își facă masterul in strainatate, insa acesta costă foarte mult, iar parinţii ei nu au posibilitate să o susţină.

Foarte scump este să studiezi și in SUA, unde un program obișnuit de master poate ajunge la 20-30 de mii de euro.La fel de scumpe sunt si universităţile din Marea Britanie.Aici, la taxa de școlarizare(3-4 mii de lire sterline pe an) se adaugă și cheltuielile de întreţinere, care sunt mult mai mari decât in România.Ȋn restul ţărilor din Uniunea Europeană taxele sunt comparabile cu cele de la noi.

O altă variantă ar fi ţările nordice, unde ”facultatea este gretis, insă datorită nivelului foarte dezvoltat al acestor ţări, traiul de aici este foarte scump, iar studenţii trebuie să își găsească singuri fondurile necesare pentru a se putea întreţine” ne spune Mihaela, o studenta care a terminat facultatea în Danemarca.

Ȋn ultimii ani au inceput să apară și în România fundaţii care acordă tinerilor studenţi burse destul de mari, oferindu-le astfel posibilitatea de a studia in străinătate.Singurul dezavantaj este acela că nu sunt foarte multe burse de acest tip, iar concurenţa este foarte mare și numai cei care sunt acceptaţi la universitaţi de prestigiu beneficiază de ele.

Nu este nici greu, dar nici ușor să evadezi cu o bursă in strainătate, insă este mult mai indicat decât sa îţi gasești un job in jungla României, unde vei munci pe branci si vei avea un salariu de nimic.
Universitatea din Amsterdam

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu